Vad kan man göra vid långvariga besvär efter ett whiplashtrauma?

Vad kan man göra vid långvariga besvär efter ett whiplashtrauma?


Det finns inte ett enda sätt, eller en universalbehandling av en whiplashskada. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar en annan person. Det bästa är att prova sig fram och även testa på flera olika saker, så att man stimulerar läkningen.

Sjukgymnast

Ta kontakt med en fysioterapeut eller en sjukgymnast som kan hjälpa dig med träning, ergonomisk rådgivning samt vissa typer av behandlingar. En del av dessa jobbar med behandlingsformer så som akupunktur eller OMT (Ortopedisk Manuell Terapi).

Det har gjort en avhandling av sjukgymnasten Gunnel Peterson. Hon har studerat träningseffekter på dessa typer av skador. Det har gett resultatet att en nackspecifik träning hos sjukgymnast ökade uthålligheten i nackmusklerna väldigt mycket.

Du behöver inte en remiss för att få en tid hos en fysioterapeut eller en sjukgymnast, du kan själv boka en tid.

Akupunktur

Akupunktur är en av de vanligaste behandlingarna vid whiplashskada och kan vara en god idé att testa. Akupunktur enligt traditionell kinesisk medicin behandlar en stor mängd sjukdomar samt kan ges för förebyggande och friskvårdande behandling. Akupunktur kan ge långsiktig hjälp. Det har gjorts studier på smärta och det har visat att långtidseffekter på över sex månader har visats hos ungefär hälften av de som till en början har svarat positivt på akupunktur.

Cervikal mobilisering/manipulation

Det har visat sig att ledmanipulation i halskotpelaren kan fungera om man haft långvariga besvär efter att fått en whiplash-skada. Då är det en kiropraktor/naprapat som manuellt korrigerar ledernas låsningar.


Lindra din smärta

Lejonträning är en metod som tagits fram av sjukgymnasten Elna Jonsson och är en träning för nacke och halsrygg med hjälp av gummiband. Magnesium i form av tillskott kan lindra besvären, och är viktigt för muskelfunktionen och nervsystemet. Massage kan ha en lindrande effekt på den värk du känner av i muskler och i din bindväv. Se även till att du är snäll mot dig själv och se till så att du inte pressar dig gör hårt. Ha inte för bråttom tillbaka till arbetet eller träningen. En rehabilitering av denna skada kan ta mycket lång tid. Det är därmed bra att ta det lugnt, och att lyssna på din läkare eller din kiropraktor på vad du ska göra och vad du ska låta bli.